WIE ZIJN WE?

Demerdal vzw, is aangesloten bij het VAW, vereniging van Ambachtelijke Wijnbouwers, Wijnmakers en Bierbrouwers. Onze gilde heeft als activiteit ambachtelijk fruitwijn en druivenwijn maken, het ambachtelijk vervaardigen van zuivelproducten en het ambachtelijk bierbrouwen evenals het samenstellen van likeuren.

Af en toe bezoeken we ook professionele brouwerijen en wijnhuizen, zowel in binnen- en buitenland.

De gilde Demerdal werd opgericht te Diepenbeek in 1979 en is sinds enkele jaren gehuisvest te Vliermaalroot (deelgemeente van Kortessem).

De bedoeling is om iedereen die wil leren op ambachtelijke wijze en kleinschaligheid wijn, bier of zuivel maken bij te staan met raad en daad, en dit ook met de beste wetenschappelijke ondersteuningen. Daarom worden er binnen het VAW lesgevers opgeleid die op hun beurt de opgedane kennis kunnen overdragen aan de Gildeleden. Op deze manier wordt iedereen meer gemotiveerd om deze mooie hobby verder uit te bouwen, want als het resultaat steeds beter wordt, wordt de hobby meer en meer een passie.
Uiteraard is de grote interesse naar bierbrouwen de laatste jaren sterk aangewakkerd door het grote succes van de speciaalbieren die ons land rijk is. Ook mochten we Jean Blaute en Ray Cokes van Tournée General verwelkomen ter gelegenheid van een van hun afleveringen.

De gilde kende ook het ontstaan van een aantal brouwprojecten die een eigen meer commercieel leven zijn gaan leiden. Denk maar aan de Toetëlèr uit Hoeselt, t’ Aerts Paradijs uit Koersel en Mescan Brewery in Westport, Ierland
Veel plezier op onze website!
het bestuur